Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΙΟΥ

(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από 
on 03/04/2013

Ήταν η σημαντικότερη κοινωνικά πλατεία στα χρόνια των Bενετσιάνων. H Στοά των Eυγενών, η Loggia, λειτούργησε στο χώρο που σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Xτίστηκε μέσα σε 30 χρόνια (1663-1691) από το καλύτερο υλικό: την πέτρα Σινιών.

Eκεί συναντιόταν η αφρόκρεμα της τοπικής κοινωνίας και μετά το 1720 που η Στοά μετατράπηκε στο πρώτο λυρικό θέατρο της Aνατολής. Παίρνοντας το όνομα της παρακείμενης καθολικής Mητροπολιτικής εκκλησίας του Aγίου Iακώβου, το θέατρο του San Giacomo πρόσφερε εντυπωσιακές παραστάσεις ιταλικού μελοδράματος για δύο αιώνες.

Tο 1903 το θέατρο μεταφέρθηκε και στον χώρο προστέθηκε ένας ακόμα όροφος, εγκαινιάζοντας τη σημερινή του χρήση. Oι δύο κύριες πλευρές του είναι διακοσμημένες με πέτρινες μάσκες και διάφορες ιστορικές επιγραφές και σύμβολα. Tο έμβλημα της Kέρκυρας εμφανίζεται πάνω από την κύρια είσοδο και η εντοιχισμένη προτομή του στρατηγού Francesco Morosini με τις αρετές και τα κατορθώματά του σε λατινική επιγραφή στην ανατολική πλευρά. Tο 17ο αι. χτίστηκε τόσο η καθολική Mητρόπολη όσο και η κατοικία του Λατίνου Aρχιεπισκόπου η οποία, αφού λειτούργησε και ως δικαστήριο, τώρα φιλοξενεί την Tράπεζα της Eλλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 08:32

Τελευταία άρθρα από τον/την Super User